EduGate

EduGate-hanke on Havulaakson lapset ry:n ja CMS:n esikouluopettajien koulutushanke, joka saa hanketukea Suomen Ulkoasiainministeriöltä. EduGate-hankkeen ensimmäinen jakso päättyi vuoden 2014 lopussa. Jakson aikana koulutettiin kolmella kurssilla kaikkiaan 56 esikouluopettajaa, rakennettiin kaksi esikoulua sekä järjestettiin jatkokoulutusta ja tukitoimintoja valmistuneille opettajille. EduGate-hankkeen toinen kausi on käynnissä vuosina 2015-2017. Jatkohankkeessa on tarkoitus jatkaa ykkösvaiheen toimintoja eli kouluttaa vuosina 2015–2017 joka vuosi 15 esikouluopettajaa ja järjestää täydennyskoulutusta EduGate-ohjelmasta valmistuneille. Uutena toimintona jatkohankkeessa on opettajanoppaan laatiminen Swazimaan esikouluihin. Oppikirja-hankkeesta vastaa yhdistyksemme sihteeri, kustannustoimittaja Rauna Sirola.

EduGate-hankkeen sekä Nepalin ECEC-järjestön työntekijöitä Kathmandussa joulukuussa 2015.

EduGate-hankkeesta vastaavat Havulaakson lapset ry ja CMS yhdessä. Susanna Ilomäki toimii hankkeen projektipäällikkönä, mutta vastuu päivittäisten toimintojen suunnittelusta ja toteuttamisesta siirtyy vaiheittain suunnitelman mukaisesti enemmän CMS:lle. Tavoitteena on, että hankkeen päättyessä vuoden 2017 lopussa, esikouluopettajien koulutus jatkuu CMS:n vetämänä.

EduGate-hanke tukee CMS:n ICBC-ohjelmaa. Kaikkien nykyisten ICBC-esikoulujen opettajat ovat projektin kouluttamia, ja lisäksi kaksi neljästä ICBC-esikoulusta on projektin kustantamia. Jatkohankkeen aikana emme rakenna hankkeen puitteissa esikouluja, vaan keskitymme kouluttamiseen sekä oppikirjan laatimiseen. Rahoitus mahdollisten uusien esikoulujen rakentamiseen pyritään löytämään muualta.

Opiskelijat harjoittelevat myös askartelua.
Opiskelijat harjoittelevat myös askartelua.

EduGate-hankkeen työntekijät vastaavat pääosin esikouluopettajien koulutuksesta, mutta myös ulkopuolisia kouluttajia vierailee kurssilla niin Swazimaasta kuin ulkomailtakin. Esimerkiksi yliopistonlehtori Anna-Maija Partanen Lapin yliopistosta on vieraillut jo neljä kertaa Swazimaassa opettamassa toiminnallista matematiikkaa opiskelijoille ja matematiikan pedagogiikkaa kouluttajille.