Avustustoiminta

Yhdistyksen avustustoiminnan pääpaino on esikoulujen ja kyläyhteisöjen monipuolisessa tukemisessa. Lisäksi tuemme yksittäisiä lyhytaikaisia avustuskohteita. Sen sijaan, että tuemme yksittäisiä koululaisia, yhdistyksen toiminta keskittyy nykyisin esikoulunopettajien kouluttamiseen sekä esikoulujen perustamisen ja ylläpitämisen tukemiseen. Näin tavoitetaan vuosittain satoja lapsia, jotka hyötyvät laadukkaasta esikoulutuksesta ja saavat hyvän perustan elämälleen jo varhaisina vuosinaan.  Vuoden 2015 alusta alkaen esikoululaisten sponsoritoiminta laajeni koskemaan kaikkia rekisteröityneitä ICBC-esikouluja. Sponsoritoiminnassa oli mukana keskimäärin 71 lasta kolmesta esikoulusta: Engcaminista 28 esikoululaista, Noah’s Arkista 16 esikoululaista ja Hawanesta 27 esikoululaista. Lavumisan esikoulun rekisteröityminen on edelleen kesken, joten se on jäänyt vielä sponsoritoiminnan ulkopuolelle. Kaikkien neljän esikoulun lapset saavat myös koulupuvut ja luokkien toimintaa tuetaan jakamalla materiaalia opetusta varten.

Noah’s Ark Academy – Pine Valley

Bethusile opastaa lapsia käsienpesussa tammikuussa 2016.
Bethusile opastaa lapsia käsienpesussa tammikuussa 2016.

Havulaaksossa yhdistyksen varoilla aloitetun Noah’s Ark Academy -toimintakeskuksen työ jatkuu vilkkaana. Siellä järjestetään esiopetusta sekä valmistetaan ja jaetaan ruokaa. Toimintakeskuksessa on sen valmistumisesta lähtien järjestetty iltapäivisin ohjelmaa koululaisille: liikuntakerho, tukiopetuskerho (Learning support group) ja raamattukerho (Bible Club). Esikoulun opettajana on toiminut alusta alkaen Bethusile Dlamini. Lindiwe Kunene on toimintakeskuksen johtaja CMS:n alaisuudessa.

Bible Club on osoittautunut tärkeimmäksi lapset tavoittavaksi toiminnaksi Noah’s Arkissa. Se on kaikille avoin kerho, joka kokoontuu keskiviikkoisin ja perjantaisin. Siellä lapset laulavat, rukoilevat ja saavat kristillistä opetusta. Bible Clubin päätteeksi osallistujille tarjotaan yhteinen lounas. Osallistujia Bible Clubissa on kerrallaan ollut 90–135.

CMS:n terveydenhoitaja käy toimintakeskuksessa säännöllisesti tekemässä terveystarkastuksia, ohjaamassa HIV-testeihin ja opastamassa niin lapsia kuin työntekijöitä. Hän järjestää verenpaineen mittausta, pituuden ja painon seurantaa, tuo ilmaiset lääkkeet niitä tarvitseville sekä matolääkkeet esikoululaisille kahdesti vuodessa ja kyläläisille tarvittaessa. Klinikoille osallistuu keskimäärin 30 henkilöä joka kerta.

Esikoululaiset opettajansa kanssa lokakuussa 2015. Kuvassa mukana Rauna Sirola, Susanna Ilomäki, EduGate-hankkeen johtaja Pholile Dlamini sekä Lavumisan ICBC:n johtaja Sabelo Gina.
Esikoululaiset opettajansa kanssa lokakuussa 2015. Kuvassa mukana Rauna Sirola, Susanna Ilomäki, EduGate-hankkeen johtaja Pholile Dlamini sekä Lavumisan ICBC:n johtaja Sabelo Gina.

Lavumisa

Lavumisan esikoulu on rakennettu yhdistyksen lahjoittamin varoin. Rakentaminen aloitettiin tammikuussa 2012, ja esikoulu aloitti toimintansa helmikuussa 2013. Esikoulun opettajat ovat EduGate-hankkeen kouluttamia. Lavumisan esikoulun rekistöityminen on vielä kesken, joten Lavumisan esikoulu ei ole mukana sponsoritoiminnassa, mutta esikoululaiset saavat koulupuvut ja kouluopetusta tukevaa materiaalia.

Engcamini

Engcaminin esikoululaiset ruokatauolla tammikuussa 2016.
Engcaminin esikoululaiset ruokatauolla tammikuussa 2016.

Engcaminin esikoulu on rakennettu osana EduGate-hanketta. Esikoulu valmistui huhtikuussa 2013 ja avasi välittömästi ovensa esikoululaisille toukokuussa. Esikoulun opettajat ovat EduGate-hankkeen kouluttamia. Yhdistys on kustantanut esikoulun kahteen luokkaan pöytiä, tuoleja ja valkotaulut.

Hawane

Hawanen esikoulun rakentaminen aloitettiin joulukuussa 2013 osana EduGate-hanketta, ja se valmistui loppuvuodesta 2014. Esikoulu aloitti toimintansa uusissa tiloissa tammikuussa 2015. Esikoulun opettajat ovat EduGate-hankkeen kouluttamia. Hawanen esikoulu sijaitsee aivan EduGaten kurssitilojen läheisyydessä ja tarkoituksena on, että esikoulu tulee toimimaan tiiviissä yhteistyössä EduGate-hankkeen kanssa. Toinen luokista on varusteltu malliksi hyvästä ja toimivasta esikoululuokasta, ja sitä hyödynnetään esikouluopettajien koulutuksessa.

Hawanen esikoulu valmistui vuonna 2015.
                 Hawanen esikoulu valmistui vuonna 2015.
Leikkialueen viimeistelyä.
           Leikkialueen viimeistelyä.

Muu avustustoiminta

Vaikka yhdistyksen avustustoiminta keskittyy pitkälti esikoulujen tukemiseen, myös muuta avustustoimintaa järjestetään tarvittaessa. Vuosien saatossa olemme tukeneet esimerkiksi yksittäisten lasten opiskelua ja kasvimaiden perustamista sekä järjestäneet erilaisia keräyksiä vaatteiden ja peittojen hankintaan. Vuonna 2015 aloitimme tukemaan Noah’s Ark Academyn viereen ICBC -kylään Lindiwe Kunenen perustamaa lastenkotia hankkimalla sinne kalusteita ja muita perustarvikkeita sekä maksamalla tukea peruskuluihin ja äidin palkkaan. Tarkoituksena on, että lähitulevaisuudessa CMS:n child sponsorhip –ohjelma kattaa lastenkodin kustannukset, jonka jälkeen yhdistyksemme tukea ei enää tarvita. Vuonna 2015 hankimme EduGate-hankkeen työntekijälle kuulolaitteen sekä jaoimme tukijamme Irman kutomia neulesettejä esikoululaisille.

EduGate-hankkeen johtaja Pholile Dlamini auttaa pienimpiä pukemaan uusia neuleita päälleen.
EduGate-hankkeen johtaja Pholile Dlamini auttaa pienimpiä pukemaan uusia neuleita päälleen.

 

Lastenkodin uudet sängyt.
Lastenkodin uudet sängyt.